Mlekarica in afriška nuba na pohodu!

Ko dobiš dojenčka je dojenje ena izmed glavnih tematik okrog katerih se vrtijo tvoji pogovori: » A se dojita?« in »Ali imaš dovolj mleka« pa » Na koliko ur pa je?«, »A dojenje vama je steklo«… AAaaaa v bistvu sem se mnogokrat počutila kot mlekarica in ne kot mamica, ki je ravno dobila v roke svoj največji zaklad. Ta del poporodnega obdobja mi res ni bil všeč. To vtikanje, spraševanje, pametovanje in predvsem občutek, kot da tekmujem mi res ni bil všeč…

AAaaaa v bistvu sem se mnogokrat počutila kot mlekarica in ne kot mamica, ki je ravno dobila v roke svoj največji zaklad.

Dojila sem. Vse tri. Nekje do dopolnjenega prvega leta. Odstavili so se sami, verjetno pa so čutili mene, da imam počasi dovolj. Mislim, da vsi skupaj niso dobili več kot 2 flaši umetnega mleka. Dojila sem, ker vem, da je to najboljše za moje otroke. Da jim zagotovim kar se da najboljši začetek, dam popotnico za dober imunski sistem, omogočim crkljanje pri mamici, navezovanje stika tudi na ta način… Vse to pa z močno realno  odločitvijo in prav nič intuitivno in nagonsko kot naj bi dojenje bilo.

Ta občutek odgovornosti me je pri Lucu tako dušil, da lahko rečem, da je manjkal samo še korak do poporodne depresije.

Pravzaprav je bilo to zame precej težko spoznanje. Ko sem sem pripravljala da rojstvo Luca, sem si dojenje predstavljala kot nekaj najlepšega, kot vez med mamo in otrokom in kot dejanje, ki je za oba vpletena lepo in sproščujoče. No, pri meni pač ni bilo tako. Po fizični plati nisem imela težav, mleka sem imela dovolj, bolelo me ni, otroci so se lepo pristavljali (ok, z Žanovim refluksom se nama je malo zapletlo, ampak to ni zgodba za sem) in se razvijali. Vse super. Ampak… Imela sem težavo z dojenjem v javnosti (javnost so zame pomenili že ožji družinski člani in prijatelji), nikakor nisem razumela kako je to lahko sproščujoče, če sem ves čas čakala da bo konec, ponoči sem bila včasih prav jezna, da nimajo flaše, ker bi si želela, da kakšno vstajanje prevzame Tjaž. In predvsem ta občutek, da sem edina na svetu, ki lahko poskrbi za to malo nebogljeno bitje. Ta občutek odgovornosti me je pri Lucu tako dušil, da lahko rečem, da je manjkal samo še korak do poporodne depresije.

Pa sem zmogla. Z veliko podpore Tjaža (mogoče tudi zato, ker je vedel, da mu drugače sledi nočno vstajanje- malo heca seveda), s spoznavanjem in s sprejemanjem same sebe. S priznanjem sebi, da nisem slaba mami, če ob dojenju ne čutim popolne materinske sreče. In z brezpogojno ljubeznijo do svojih otrok. Tukaj se je res dokazal rek, da bi mama za svoje otroke naredila popolnoma vse.

Ana

———————————————–

Uf dojenje. Če pomislim koliko priprav sem imela preden sem rodila. V porodnišnico sem po navodilih prijateljic in Ane spakirala vse kar obstaja. Blazinice za dojenje (da mleko ne “šprica naokoli”), lanolin (za boleče bradavice), nastavke za dojenje (“samo” v eni velikosti), bephanten (za boleče bradavice), modrček za dojenje, navodila za dojenje in seveda polno glavo informacij kakšno mora biti dojenje.

Našobil je tiste čudovite ustnice in sesal. Čudež!

Takoj po porodu so malega pristavili in pomislila sem: “Kakšen čudež je to!” On je mislil in delal namesto mene. Mali frajer je točno vedel kako in kaj. Našobil je tiste čudovite ustnice in sesal. Čudež! V trenutku sem pozabila na vse možne scenarije, ki sem jih pridno sestavljala v svoji glavi vseh devet mesecev in najina zgodba dojenja (ja tako se danes temu reče ;)) je dobesedno stekla. No, če sem čisto iskrena, teklo je mleko in to v potokih 🙂
V porodnišnici smo bile v sobi tri mamice. Kot kakšna plemenska skupnost smo cele dneve klepetale in dojile. To je bila naša edina naloga. Da so naši malčki siti in zadovoljni. Po odhodu domov sem kljub mejni odpustni teži verjela, da je dojenje mala malca. Prve tedne je okoli hodila “grozna” patronažna in s tehtnico preverjala Martinovo težo. Počasi, a vztrajno smo se redili in mali je bil res zadovoljen in priden dojenček.
Sem pa tja sem se doma počutila kot afriška nuba, ko sem s svojim mladičem na joški hodila po stanovanju.
Dojila sem praktično povsod. Pred domačimi, pred prijateljicami, na kavi, v avtu, na plaži, na piknikih. Sprva malo sramežljivo, nikoli nisem iz tega delala pompa. Malo sem se umaknila ali pa čez najbolj občutljive dele položila tetra pleničko. Sem pa tja sem se doma počutila kot afriška nuba, ko sem s svojim mladičem na joški hodila po stanovanju. Moram priznati, da sem imela čudovito obdobje dojenja brez večjih težav.
In kaj vse so mi govorili! Da ga bom razvadila, da nima nobenega ritma, da se nikoli ne bo nehal dojiti, da moraš otroka že zgodaj navaditi na red, da…
Za dojenje nisem imela posebnega urnika, ko je bil lačen je jedel. In kaj vse so mi govorili! Da ga bom razvadila, da nima nobenega ritma, da se nikoli ne bo nehal dojiti, da moraš otroka že zgodaj navaditi na red, da…ah nima veze. Po 11-ih mesecih sva zadevo popolnoma spontano zaključila. Brez travm, brez slabe vesti, brez večjih kolobocij.
Mogoče sem imela srečo, mogoče sem imela zdravo kmečko pamet. Pojma nimam, ampak res sem vesela, da na to poglavje mojega življenja pogledam s ponosom in lepimi spomini.
Petra

48 thoughts on “Mlekarica in afriška nuba na pohodu!

 1. Pingback: Netflix bez VPN
 2. Pingback: qQ8KZZE6
 3. Pingback: D6tuzANh
 4. Pingback: Psychologists
 5. Pingback: netstate.ru
 6. Pingback: bit.ly
 7. Pingback: site
 8. Pingback: stats
 9. Pingback: web
 10. Pingback: film.8filmov.ru
 11. Pingback: film
 12. Pingback: cleantalkorg2.ru
 13. Pingback: stat.netstate.ru
 14. Pingback: sY5am
 15. Pingback: Dom drakona
 16. Pingback: JGXldbkj
 17. Pingback: aOuSjapt
 18. Pingback: ìûøëåíèå
 19. Pingback: psikholog moskva
 20. Pingback: Dim Drakona 2022
 21. Pingback: psy 3CtwvjS
 22. Pingback: film onlinee
 23. Pingback: sezons.store
 24. Pingback: 3DGofO7
 25. Pingback: rftrip.ru
 26. Pingback: dolpsy.ru
 27. Pingback: kin0shki.ru
 28. Pingback: 3o9cpydyue4s8.ru
 29. Pingback: mb588.ru
 30. Pingback: newsukraine.ru
 31. Pingback: edu-design.ru
 32. Pingback: tftl.ru
 33. Pingback: brutv
 34. Pingback: site 2023
 35. Pingback: sitestats01
 36. Pingback: 1c789.ru
 37. Pingback: cttdu.ru
 38. Pingback: bit.ly/3OEzOZR
 39. Pingback: bit.ly/3gGFqGq
 40. Pingback: bit.ly/3ARFdXA
 41. Pingback: bit.ly/3ig2UT5
 42. Pingback: bit.ly/3GQNK0J
 43. Pingback: video
 44. Pingback: bep5w0Df
 45. Pingback: www
 46. Pingback: icf

Comments are closed.